Paprike iz tegle
za 7 tegli od 800 g
posno jelo
priprema: 3 sata
Sastojci:
* 5 kg crvene paprike roge
* 1 l vode
* 500 ml sirćeta
* 100 g šećera
* 125 g meda
* 3 kašike soli
* 5 g konzervansa
* 5 g vinobrana
* 1 koren rena
* malo bibera u zrnu
Priprema:
1. Crvene paprike roge uzdužno preseći napola i očistiti od peteljki i semena.
2. U većoj šerpi sjediniti vodu, sirće, šećer, med i so, pa prokuvati da se sastojci rastope.
3. Po nekoliko paprika spuštati u ključalu smesu i kuvati oko 3 minuta. Vaditi ih rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne tečnosti. Na isti način probariti sve paprike.
4. Staklene tegle i poklopce oprati i sterilisati u zagrejanoj rerni na 50°C.
5. Oceđene paprike gusto poslagati u sterilisane tegne, jednu do druge.
6. Tečnost u kojoj su se paprike kuvale procediti pa dodati u nju konzervans i vinobran te mešati dok se ne rastope. Prelivom ispuniti tegle s paprikama, u svaku ubaciti 2-3 zrna bibera i jedan štapić korena rena. Zatvoriti ih poklopcima i utopliti (obložiti debelim ćebetom) pa ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi. Sutradan ih poslagati u špajz.
Previous post
Oblande s belom čokoladom
Next post
Džem od bresaka
more from category
Džem od nektarina i jabuka
Vreme je da sočnim plodovima bresaka napunite staklene tegle!
pročitaj još