Varivo od patlidžana
za 5 osoba
posno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* 1 kriška celera
* 2 crvene paprike šilje
* 2 manja plava patlidžana
* 4 zrela paradajza srednje veličine
* 200 ml soka od paradajza
* 1 kašičica mlevene paprike
* 1/2 veze peršuna
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i celer oguliti i takođe iseći na kockice.
2. Papriku očistiti od semena i peteljke i iseći na krupije kocke, patlidžan oguliti te i njega iseći na kocke. Paradajz iseći na kockice.
3. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati šargarepu i paštrnak pa pržiti neprekidno mešajući dok povrće napola ne omekša.
4. Ubaciti papriku, te sve zajedno kratko propržiti. Zatim dodati patlidžan i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok patlidžan ne omekša.
5. Dodati paradajz i sipati sok od paradajza, začiniti mlevenom paprikom, biberom i posoliti po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju a suvišna tečnost uvri kako bi jelo dobilo željenu gustinu. U gotovo jelo umešati seckani peršun.