Turske pide
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
Za testo:
* 550 g mekog brašna
* 20 g svežeg kvasca
* 200 ml mleka
* 50 g otopljenog putera
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 1 kašičica soli
* susam za posipanje
Za fil:
* 200 g kačkavalja
* 1 glavica crnog luka
* 400 g mlevene junetine
* 2 srednja paradajza
* 50 g kečapa
* bosiljak
* ulje
* so
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli pa dodati nadošli kvasac, jaje i otopljeni puter. Promešati rukom pa postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe.
3. Za pripremu fila na malo ulja propržiti crni luk isečen na kockice da blago porumeni. Dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Ubaciti paradajz isečen na kockice, posoliti i začiniti bosiljkom, pa nadalje dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Nadošlo testo podeliti na šest delova i od svakog dela oblikovati jufku. Ostaviti ih da odmore desetak minuta a zatim svaku jufku istanjiti u pravougaonik, duž dve paralelne strane postaviti štapiće od sira i prekriti ih testom. Krajeve pravougaonika slepiti da bi se dobio izgled čamca. Ivice testa premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
5. Središnji deo testa ispuniti filom od mesa i posuti kačkavaljem.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok testo ne porumeni.
Potpisi:
1. Pripremiti fil od mesa
2. Istanjiti jufku oklagijom
3. Naneti štapiće sira
4. Obložiti ih testom
5. Ivice premazati i posuti
6. Na sredinu naneti fil