Teleća čorba s tikvicama
za 4 osobe
priprema: 70 min.
mrsno jelo
Sastojci:
• 2 glavice crnog luka
• 2 šargarepe
• 1 kriška celera
• 250 g teletine od buta
• 1 mlada tikvica
• 1 dl pavlake za kuvanje
• 1 žumance
• 1 kašika gustina
• 1 limun
• biber
• so
• ulje
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu, celer i tikvicu oguliti i takođe iseći na kockice.
2. Teletinu od buta iseći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati šargarepu i celer, te sve
zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti teletinu i pržiti je dok ne promeni boju. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode desetak minuta.
5. Potom sipati 2 l vode, dodati začine po ukusu pa nastaviti kuvanje dok meso i povrće ne omekša.
6. Pred kraj kuvanja dodati seckanu tikvicu, te i nju prokuvati da omekša.
7. Posebno umutiti pavlaku za kuvanje, žumance i gustin s dve kutlače tečnosti iz čorbe.
8. Čorbu izmaći s ringle pa dodati u nju pripremljenu smesu i promešati. Vratiti je na ringlu i kratko prokuvati.