Slana štrudla s mladim lukom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
Za testo:
* 500 g mekog brašna tip 400
* 30 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 100 ml mleka
* 100 ml kefira
* 60 g putera
* 1 kašičica soli
* 1 jaje za premazivanje
Za fil:
* 400 g sitnog sira
* 1 jaje
* 4 struka mladog luka
* 150 g pečenice
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s kašičicom soli. Dodati otopljeni puter, nadošli kvasac i kefir, pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Za pripremu fila mladi luk očistiti i iseći na kolutove, pečenicu iseći na kockice. U činiji sjediniti sitni sir, jaje, pečenicu i mladi luk, po potrebi dodati malo soli i dobro izmešati.
4. Nadošlo testo podeliti na dva dela i oblikovati od njih jufke. Svaku jufku istanjiti u pravougaonu koru, premazati je pripremljenim filom i urolati.
5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i postaviti u nju štrudle sa završecima okrenutim nadole. Premazati ih umućenim jajetom i zarezati više puta da ne popucaju tokom pečenje.
6. Štrudle ostaviti da miruju desetak minuta dok se rerna ne zagreje na 200°C. Peći ih dok korica ne porumeni.