Salata na krekerima
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
* 250 g lisnatog testa
* 1 manje jaje
* susam
Za salatu:
* 150 g pečenice
* 3 struka mladog luka
* 2 štapića celera
* 5 manjih kiselih krastavaca
* 3 jajeta
* 120 g majoneza
* mleveni biber
* 50 g čeri paradajza
* so
Priprema:
1. Za pripremu krekera lisnato testo istanjiti u pravougaonu koru debljine 3 mm. Iseći je na kvadrate dimenzija 4×4 cm. Kvadrate od testa poslagati u pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih umućenim jajetom, izbockati viljuškom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok blago ne porumene.
2. Za pripremu salate pečenicu i kisele krastavce iseći na kockice, mladi luk i štapiće celera očistiti i takođe iseći na kockice.
3. Jaja tvrdo obariti, oljuštiti i izrendati nakrupno.
4. U činiji sjediniti pečenicu, mladi luk, štapiće celera, kisele krastavce, jaja i majonez. Posoliti i pobiberiti po ukusu, te dobro izmešati.
5. Krekere ohladiti, pa na svaki naneti kašičicu salate i odozgo dekorisati kolutom čeri paradajza.
Savet: Salatu pre nanošenja na krekere ostaviti u frižideru da se stegne.