Saće od spanaća
Saće od spanaća
Priprema: 40 min.
Mirovanje: 50 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za testo:
* 200 ml mleka
* 100 ml vode
* 100 ml ulja
* 30 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 ravna kašičica soli
* 500 – 550 g mekog brašna
Za fil:
* 250 g sitnog sira
* 200 g spanaća
* 1 belance
* so
Za premazivanje:
* 1 žumance
* 2 kašike ulja
Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli. Dodati nadošli kvasac, ulje i vodu, pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Spanać izblanširati, ocediti od suvišne tečnosti i iseckati. Sjediniti ga sa sitnim sirom, belancetom i malo soli.
4. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na dimenzije pleha od rerne. Pleh nauljiti i pomoću oklagije testo prebaciti u pleh. Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da nadođe oko 20 minuta.
5. Donji deo kalupa za led nauljiti i utisnuti ga u testo da bi se dobio izgled saća. Ivice testa premazati mešavinom žumanceta i ulja, a udubljenja ispuniti smesom od sira i spanaća. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok testo ne porumeni.
Savet: Za oblikovanje testa upotrebite veći kalup za led kako biste formirana udubljenja lakše ispunili filom. Po želji, ivice testa koje ste premazali žumancetom možete posuti susamom ili semenom lana.