Riblja čorba iz Slankamena
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
* 1 kg rečne ribe (šaran, som, kečiga, amur)
* 2 glavice crnog luka
* 50 ml ulja
* 1 kašika brašna
* 150 ml soka od paradajza
* 1 suva ljuta paprika
* 1 kašika mlevene paprike
* 2,2 l vode
* biber
* so
Priprema:
1. Ribu očistiti i iseći na krupnije komade.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice. Ubaciti ga u dublji lonac, pa sipati ulje i 2 dl vode, te dinstati na umerenoj temperaturi dok luk ne postane staklast a suvišna tečnost uvri.
3. Pred kraj dinstanja lonac izmaći s ringle pa dodati brašno i mlevenu papriku te dobro izmešati da ne ostanu grudvice.
4. Sipati 2 l vode i kuvati dok ne porključa. Potom dodati sok od paradajza, malo soli, bibera, i suvu ljutu papriku. Nastaviti kuvanje dok čorba po drugi put ne proključa.
5. Potom ubaciti ribu i kuvati još 20 minuta. Tokom kuvanja čorbu ne mešati da se riba ne bi raspala.