Pogačice sa čvarcima iz Pančeva
za 6 osoba
priprema: 35 min.
mrsno jelo
mirovanje: 40 min.
pečenje: 25 min.
Sastojci:
• 500 g mekog brašna
• 20 g svežeg kvasca
• 100 ml kisele pavlake
• 50 ml ulja
• 1 kašičica soli
• 1 kašičica šećera
• 150 g masti
• 150 g mlevenih čvaraka
• 1 jaje
Priprema:
1. U mlakoj vodi zarmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna, pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu staviti polovinu brašna, dodati so i promešati.
3. Sipati nadođao kvasac i ulje, dodati mast i pavlaku te dobro izmešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
4. Nadošlo testo istanjiti oklagijom pa premazati vrelom vodom i presaviti napola. Postupak premazivanja i presavijanja ponoviti još dva puta.
5. Testo ostaviti da odstoji desetak minuta pa ga ponovo istanjiti oklagijom, posuti polovinom mlevenih čvaraka i presaviti napola. Postupak ponoviti još jednom pa testo ostaviti da odmori desetak minuta.
6. Nakon toga ga istanjiti na debljinu od 2 cm, te okruglom modlom oblikovati pogačice i poslagati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
7. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.