Pletenica s pestom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 20 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 450 g brašna
* 1 kašičica soli
* 20 g svežeg kvasca
* oko 250 ml vode
* 75 ml ulja
* 1 jaje za premazivanje
* parmezan za posipanje
* 3-4 kašike pesto sosa
* 250 g svežeg sira
* 100 ml gustog jogurta
Priprema:
1. Kvasac potopiti u malo mlake vode, zajedno s kašičicom šećera i brašna.
2. U drugoj posudi sjediniti preostalo brašno i so, dodati nadošli kvasac, šoljicu ulja i s mlakom vodom zamesiti mekano i glatko testo. Oblikovati ga kao loptu, pokriti i ostaviti na pola sata da naraste.
3. Testo zatim rastanjiti u pravougaonu koru debljine 0,5 cm. Premazati ga pestom preko cele površine pa preko toga rasporediti sir prethodno izmrvljen i pomešan s malo gustog jogurta.
4. Zaviti testo u rolat, a potom ga celom dužinom raseći po sredini, tako da se dobiju dva rolata. 5. Uplesti ih kao pletenicu i prebaciti u duguljast kalup za pečenje. Ostaviti da testo još malo naraste dok se rerna zagreje, a zatim ga premazati umućenim jajetom i posuti naribanim parmezanom. Hlepčić peći na 200°C oko 30-40 minuta.
Savet: Ako se hlepčić jako zarumeneo a još uvek nije gotov, pokrijte ga papirom za pečenje kako ne bi izgoreo