Pita s mesom
Pita s mesom
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 45 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 500 g tankih kora za pitu
* 180 g putera
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 manje babure paprike
* 2 srednja paradajza
* 500 g mlevene junetine
* 1 kašika paste od paradajza
* 1/2 kašičice soli
* 1 kašičica mlevene paprike
* 1 kašičica sušene mente
* 160 g trapista
* mleveni biber
* ulje
Za preliv:
* 3 jajeta
* 300 ml mleka
* 1 kašičica sode bikarbone
* malo soli
Priprema:
1. Crni luk i papriku baburu očistiti i iseći na kockice, paradajz takođe iseći na kockice.
2. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti crni luk, dodati papriku te i nju kratko propržiti. Ubaciti junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Zatim, dodati paradajz i nadalje dinstati dok povrće ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Umešati pastu od paradajza, mentu, mleveni biber i malo soli.
3. Kore za pitu podeliti na dva dela. Tepsiju veličine kora za pitu premazati puterom. Polovinu kora za pitu premazativati otopljenim puterom i slagati jednu preko druge u tepsiju. Preko prvog dela kora rasporediti fil od mesa i posuti ga rendanim trapistom. Preko fila nastaviti slaganje i premazivanje druge polovine kora za pitu.
4. Filovanu pitu unakrsno iseći na kocke. Za pripremu preliva umutiti jaja, mleko, sodu bikarbonu i malo soli, pa preliti preko pite. Ostaviti je da odstoji desetak minuta dok se rerna ne zagreje na 200°C.
5. U zagrejanu rernu ubaciti pitu i peći je dok ne porumeni.