Pileća salata s borovnicama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 80 min.
Sastojci:
* 400 g pilećeg belog mesa s kostima
* 1 kocka za pileću supu
* 100 g sirovih badema
* 60 g borovnica
* 3 štapića celera
* 3 struka mladog luka
Za preliv:
* 150 g majoneza
* 150 g pavlake
* 1 kašika senfa
* 1/2 kašičice belog luka u prahu
* mleveni biber
* so
Priprema:
1. U šerpu od 3 liste sipati vodu, dodati kocku za supu i kuvati dok ne proključa. Ubaciti pileće belo meso s kostima i kuvati ga dok ne omekša (može se iskoristiti i preostala kuvana piletina iz supe). Kuvanu piletinu ostaviti da se ohladi, a zatim je odvojiti od kostiju i iseći na kockice.
2. Sirove bademe pomoću oštrog noža iseći na listoće, pa kratko propržiti u suvom teflonskom figanju da porumene.
3. Štapiće celera oguliti i iseći na kockice, mladi luk iseći na kolutove, a borovnice preseći napola.
4. Za pripremu preliva sjediniti majonez, pavlaku, senf i beli luk u prahu, dodati malo mlevenog bibera i soli po ukusu, te dobro izmešati.
5. U većoj činiji sjediniti piletinu, pečene bademe, celer, mladi luk i borovnice. Preliti prelivom i polako izmešati vajračom. Salatu rashladiti pre služenja.
Savet: Borovnice u salati mogu se zameniti crnim grožđem bez koštica.