Pileća krem čorba
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 70 min.
Sastojci:
* 1 veća glavica crnog luka
* 3 srednje šargarepe
* 2 čena belog luka
* 300 g pilećeg belog mesa
* 70 g graška
* 100 ml jogurta
* 1 žumance
* nekoliko kašika soka od limuna
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk i šargarepu očistiti i iseći na kockice, pileće belo meso takođe iseći na kockice. Beli luk ispasirati.
2. U loncu na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. Dodati šargarepu, te sve zajedno kratko propržiti.
3. Ubaciti piletinu i pržiti neprekidno mešajući dok meso ne promeni boju. Dodati beli luk i pržiti nekoliko sekundi. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok povrće napola ne omekša.
4. Sipati dve litre vode i kuvati dok ne proključa. Dodati grašak i nastaviti kuvanje dok svi sastojci ne omekšaju.
5. Izdvojiti malo čorbe zajedno s povrćem i mesom, pa izmiksati u blenderu. Vratiti u preostalu čorbu, posoliti i pobiberiti po ukusu. Prokuvati i izmaći s ringle. Žumance umutiti s malo prohlađene čorbe, dodati i jogurt, te sve zajedno umešatu u ostatak čorbe. Poslužiti sa sokom od limuna.