Pileća čorba s ćufticama
Pileća čorba s ćufticama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 krišku celera
* 1 manji brokoli
* 200 ml pavlake za kuvanje
* 1 jaje
* 2 ravne kašike gustina
* mleveni biber
* so
Za ćuftice:
* 300 g pilećeg belog mesa
* 1 manje jaje
* 4 kašike prezli
* 1 mala glavica crnog luka
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i koren celera oguliti i takođe iseći na kockice. Brokoli iskidati na manje cvetove.
2. U šerpi zagrejati malo ulja, pa dodati crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast. Ubaciti šargarepu i celer, te i njih kratko propržiti. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok povrće napola ne omekša. Sipati 1,5 l vode i kuvati dok ne proključa.
3. Za pripremu ćuftica u blenderu sjediniti kupno isečenu piletinu, crni luk, jaje i prezlu. Dodati malo soli i izmiksati. Od dobijene smese oblikovati manje kuglice.
4. U ključalu čorbu ubaciti kuglice i cvetove brokolija, pa nastaviti kuvanje još 10-15 minuta.
5. Zatim, čorbu izmaći s ringle, kutlačom izvaditi malo oceđene čorbe i nakratko je prohladiti. Razmutiti u njoj pavlaku za kuvanje, gustin i jaje, pa sve zajedno umešati u čorbu. Šerpu vratiti na ringlu i kratko prokuvati.