Perece s pivom
Perece s pivom
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 500 g brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica soli
* 200 ml crnog piva
* 50 ml ulja
* 1 jaje za premazivanje
* krupna morska so
* 1,5 l vode
* 2 kašike sode bikarbone
Priprema:
1. Razmutiti kvasac u 75 ml tople vode zajedno s kašičicom šećera i brašna. Poklopiti ga i ostaviti na toplom mestu da nadođe.
2. U dubljoj posudi izmešati brašno, so, ulje, pivo i nadošli kvasac. Zamesiti glatko testo, pa ga ostaviti da odmara oko 30 minuta.
3. Testo podeliti na 10 delova, te svaki deo istanjiti u valjak dužine 30-35 cm. Oblikovati perece.
4. Zagrejati 1,5 l vode, sačekati da provri, pa dodati sodu bikarbonu. Perece pažljivo spuštati u ključalu vodu i vaditi ih nakon 30 sekundi rupičastom kašikom.
5. Položiti ih na kuhinjski papir da se ocede, a zatim ih poređati na pleh preko papira za pečenje.
6. Perece premazati umućenim jajetom i posuti krupnom morskom solju. Peći na 200°C oko 20-25 minuta dok ne porumene.