Paprikaš od šarana
Sastojci:
- 2,5 kg tovljenog šarana
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 60 g celera
- 1 paštrnak
- 3 dl soka od paradajza
- 1,5 dl belog vina
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- 3 čena belog luka
- biber
- ulje
- 1 kašičica mlevene ljute paprike
Priprema:
1. Šarana najpre uzdužno zaseći i izvaditi mu utrobu, a potom ga očistiti od krljušti i poprečno zaseći ispod glave.
2. Zatim šarana uzdužno zaseći od glave do repa. Oštrim nožem meso pažljivo odvojiti od kostiju. Na isti način isfiletirati i drugu stranu ribe.
3. Filetirano meso iseći na krupnije pravougaonike, a potom ih poprečno zaseći do kožice na svaka 2 mm. Svaki komad mesa uzdužno preseći po sredini pa iseći na manje pravougaonike, a zatim i njih ponovo zaseći u suprotnom smeru takođe na svaka 2 mm da bi se dobio izgled mreže. Ovakvim načinom obrade manje kosti će se sitno iseckati i rastopiti tokom kuvanja.
4. Crni luk iseći na kockice, a beli ispasirati. Šargarepu, celer, koren peršuna i paštrnak očistiti i izrendati na krupno rende. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a potom dodati šargarepu, paštrnak, peršun i celer, začiniti po ukusu i kratko propržiti uz neprestano mešanje. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.
5. Dinstano povrće zajedno sa malo tečnosti izmiksati u blenderu pa vratiti u šerpu.
6. Posebno sjediniti sok od paradajza, belo vino, mlevenu ljutu i slatku papriku te dodati u smesu od povrća. Sipati 2 l vode i ostaviti da proključa.
7. Nakon toga dodati filetirane kockice šarana i nastaviti sa kuvanjem još 20 min.