Palačinke punjene pečurkama
Priprema: 40 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 8 palačinaka
* 1 struk praziluka
* 300 g šampinjona
* 150 g sitnog sira
* 1 jaje
* 120 g kačkavalja
* ulje
* so
Za bešamel sos:
* 40 putera
* 2 kašike brašna
* 400 ml mleka
* 40 g parmezana
* so
Priprema:
1. Praziluk očistiti i iseći na kolutove, šampinjone iseći na listove.
2. U tiganju na malo ulja propržiti praziluk, a zatim dodati šampinjone i pržiti ih dok suvišna tečnost koju su pečurke pustile ne uvri. Posoliti po ukusu.
3. U ohlađenu smesu od povrća dodati jaje i sitni sir, te dobro izmešati.
4. Na svaku palačinku naneti kašiku pripremljenog fila, bočne stranice saviti prema sredini i smotati u rolnicu.
5. Za pripremu bešamela u šerpici zagrejati puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno sipati mlako mleko i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući žicom dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu i umešati parmezan.
6. U manju vatrostalnu činiju sipati trećinu bešamel sosa, odozgo rasporediti punjene palačinke, preliti ih ostatkom sosa i posuti rendanim kačkavaljem.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.