Niška pita s mesom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 35 min.
mirovanje: 10 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 600 g mlevenog junećeg mesa
* 400 g tankih kora za pitu
* mleveni biber
* ulje
* so
Za preliv:
* 3 jajeta
* 180 g kiselog mleka
* 100 ml ulja
* 200 ml mineralne vode
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, pa propržiti na malo ulja. Dodati mlevenu junetinu i pržiti je neprekidno mešajući dok ne promeni boju. Nadalje kratko prodinstati dolivajući pomalo vode. Nakon što suvišna tečnost uvri, pobiberiti i posoliti po ukusu.
2. Uzeti jednu koru i rasporediti po njoj malo fila od mesa. Prekriti je drugom korom, te i na nju naneti malo fila i sve zajedno s donjom korom urolati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica.
3. Okruglu tepsiju prečnika 32 cm nauljiti. Prvu rolnicu smotati u krug i postaviti je u sredinu tepsije. Oko nje nadovezati preostale rolnice, tako da se jedna na drugu nastavljaju, oblikujući pitu. Pitu unakrsno iseći na trouglove.
4. Za pripremu preliva umutiti jaja, ulje, mineralnu vodu i kiselo mleko, te posoliti po ukusu. Preliti preko pite i ostaviti je da miruje desetak minuta da bi se kore natopile.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok pita ne porumeni.