Mekike punjene sirom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 50 min.
Sastojci:
* 100 ml mleka
* 20 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica soli
* 150 ml jogurta
* 4 kašike ulja + ulje za prženje
* 550 g brašna
Za punjenje:
* 200 g sitnog sira
* 1 jaje
* so
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko s izmrvljenim kvascem, kašičicom šećera i brašna. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglicu sipati polovinu brašna, dodati so i promešati. Sipati nadošli kvasac, jogurt i ulje pa izmešati rukom. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Posebno pripremiti fil. Sjediniti sitni sir s jajetom i po potrebi dodati malo soli.
4. Nadošlo testo podeliti na manje jufkice i ostaviti ih da miruju desetak minuta.
5. Svaku jufkicu istanjiti oklagijom u pravougaonik, na sredinu naneti malo fila pa bočne stranice preklopiti prema sredini a potom i suprotne. Krajeve prstima slepiti da fil ne bi iscurio tokom pečenja.
6. Punjeno testo ostaviti da miruje desetak minuta. Pržiti ga na vrelom ulju dok blago ne porumeni s obe strane.