Lisnati trouglovi
Lisnati trouglovi
Priprema: 40 min.
Mirovanje: 40 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za testo:
* 300 ml vode
* 20 ml sirćeta
* 10 g suvog kvasca
* 8 g soli
* 400 g brašna
Ostali sastojci:
* 200 g putera
* 200 g sira trapista
* 1 jaje
Priprema:
1. Za pripremu testa u vanglici sjediniti brašno sa suvim kvascem. Dodati vodu, sirće i malo soli, pa umesiti glatko testo. Testo podeliti na četiri jufke, prekriti ih prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadoše oko 30 minuta.
2. Prvu jufku istanjiti, premazati je s malo putera, pa dve paralelne stranice presaviti jednu preko druge, premazati ih puterom i odozgo presaviti preostale dve stranice. Paketić ostaviti po strani.
3. Drugu jufku takođe istanjiti i premazati s malo putera, na sredinu postaviti oblikovanu gomilicu testa, te preko nje presaviti krajeve donje kore, da bi se dobio veći paketić. Na isti način upotrebiti treću i četvrtu jufku, da bi se dobio veći paket ispresavijanog i premazanog testa.
3. Ispresavijano testo istanjiti u četvrtastu koru. Koru iseći na kvadrate.
4. Na svaki kvadrat naneti štanglicu sira i presaviti u trougao. Trouglove poslagati u pleh obložen papirom za pečenje, premazat ih umućenim jajetom i ostaviti da miruju desetak minuta.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok trouglovi ne porumene.
Savet: Za pripremu testa možete koristiti i svež kvasac, a u tom slučaju je potrebno 25 g svežeg kvasca. Puter koji ćete koristiti za premazivanje kora ostavite pre upotrebe da odstoji najmanje sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi omekšao.