lisnati prstenovi
13.06.2024 Predjela

Lisnati prstenovi

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Predjela
Lisnati prstenovi
Priprema: 40 min.
Mirovanje: 90 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
* 150 ml mleka
* 100 ml vode
* 1 jaje
* 10 g suvog kvasca
* 1 kašika šećera
* 1 kašičica soli
* oko 450 g mekog brašna
Za premazivanje:
* 50 g putera
* 1 jaje
* susam

Priprema:
1. U dubljoj posudi razmutiti mlako mleko, suvi kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli i promešati. Dodati nadošli kvasac, jaje i vodu, te promešati. Postepeno dodavati ostatak brašna po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadođe oko 60 minuta.
3. Nadošlo testo podeliti na dve jufke. Svaku jufku istanjiti i premazati je otopljenim puterom. Testo urolati i ostaviti da odstoji desetak minuta u frižideru kako bi se puter stegao.
4. Rolne iseći na trake širine 3 cm. Postaviti dve trake, jednu preko druge, po sredini utisnuti drveni štapić, izvući ga i traku blago izdužiti. Obaviti je oko šake i krajeve slepiti da bi se oblikovao prsten. Na isti način oblikovati još prstenova. Prstenove poslagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje sa završecima okrenutim nadole. Ostaviti ih da odstoji dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.
5. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni.

Savet: Pečene prstenove prekriti platnenom krpom i ostaviti da se prohlade. Pecivo će se tokom mirovanja potpariti i omekšati.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Next post

more from category