Lisnate paštetice
Sastojci:
- 200 ml hladne vode
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 1 dl ulja
- 1 jaje
- 250g margarina
- 1 kašičica soli
- 500 g brašna
- 200 g punomasnog sira
Za premaz: 1 žumance
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti vodu, sirće, ulje, so i jaje.
2. Postepeno dodavati brašno i zamesiti glatko testo.
3. Oklagijom razvući testo u pravougaonik i na njega narenda- ti 1/3 margarina.
4. Presaviti ga na četiri dela kao pismo i ostaviti da odstoji 20 minuta u frižideru.
5. Odstojalo testo ponovo razvući oklagijom, te ponoviti postupak rendanja margarina i preklapanja još dva puta taman dok se marga- rin ne utroši (testo svaki put držati u frižideru po 20 min.).
6. Nakon toga razvući testo u pravougaonik i iseći ga talasa- stim okruglim nožićem (radlom) na kvadrate 5h5 cm.
7. Na svaki kvadratić-pašteticu staviti po kašičicu sira.
8. Poklopiti napola svaku pašteticu i viljuškicom zatvoriti krajeve.
9. Paštetice poređati u podmazan pleh i premazati ih razmućenim žumancetom.
10. Peći ih u rerni zagrejanoj na 180°S oko pola sata, dok blago ne porumene
Recept Živkice Nejić iz Niša