Krem čorba od bundeve
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
Sastojci:
* 1 srednja glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 1 kriška celera
* 2 srednje šargarepe
* 400 g očišćene bundeve
* 2 cm rendanog korena đumbira
* 100 ml pavlake za kuvanje
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Celer, šargarepu i bundevu oguliti i izrendati nakrupno.
2. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. Dodati đumbir i beli luk, te sve zajedno kratko propržiti.
3. Ubaciti šargarepu i celer, a zatim i bundevu, pa pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok povrće ne omekša.
4. Omekšalo povrće s malo tečnosti od kuvanja izmiksati u blenderu. Kašu vratiti u šerpu, pa sipati vode koliko je potrebno da bi se dobila željena gustina. Kuvati dok ne proključa.
5. Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti, te umešati pavlaku za kuvanje.