Kisela pita
Sastojci:
Za testo:
- 1 kg mekog brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- oko 700 ml mlake vode
Za fil:
- 400 g sitnog sira
- 2 jajeta
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za premaz:
- 150 g rastopljene masti
Priprema:
1. Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa šećerom i pustiti 10 minuta da nadođe.
2. Pomešati polovinu pripremljenog brašna sa pre- ostalom mlakom vodom, pa dodati nadošli kvasac, te zamesiti glatko testo postepeno dodajući preostalo brašno i so.
3. Testo pokriti i osta- viti u toploj prostoriji da miruje 30 minuta.
4. Zatim ga ponovo premesiti i ostaviti 15 minuta da miruje kako bi se udvostručilo.
5. Za to vreme po- mešati sir sa jajima i praškom za pecivo.
6. Na šporetu rastopiti mast i ostaviti da se malo prohladi.
7. Izvaditi testo iz vangle i podeliti ga na dve jednake jufke. Jednu jufku razvući na debljinu od 0,5 cm i filovati je polovi- nom pripremljenog fila. Preko fila poprskati rastopljenu mast.
8. Nafilovanu koru uviti u rolat i seći na parčad od 5-6 cm.
9. Postupak filovanja i rolanja ponoviti i sa drugom jufkom.
10. Pitice poređati u podmazan pleh i ostaviti ih još desetak minuta na sobnoj temperaturi da narastu.
11. Peći u rerni zagrejanoj na 200°S oko 40 minuta.