31.01.2018 Predjela

Kisela pita

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Sastojci:

Za testo:

  • 1 kg mekog brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • oko 700 ml mlake vode

Za fil:

  • 400 g sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za premaz:

  • 150 g rastopljene masti

 

Priprema:

1. Kvasac razmutiti u malo mlake vode sa šećerom i pustiti 10 minuta da nadođe.

2. Pomešati polovinu pripremljenog brašna sa pre- ostalom mlakom vodom, pa dodati nadošli kvasac, te zamesiti glatko testo postepeno dodajući preostalo brašno i so.

3. Testo pokriti i osta- viti u toploj prostoriji da miruje 30 minuta.

4. Zatim ga ponovo premesiti i ostaviti 15 minuta da miruje kako bi se udvostručilo.

5. Za to vreme po- mešati sir sa jajima i praškom za pecivo.

6. Na šporetu rastopiti mast i ostaviti da se malo prohladi.

7. Izvaditi testo iz vangle i podeliti ga na dve jednake jufke. Jednu jufku razvući na debljinu od 0,5 cm i filovati je polovi- nom pripremljenog fila. Preko fila poprskati rastopljenu mast.

8. Nafilovanu koru uviti u rolat i seći na parčad od 5-6 cm.

9. Postupak filovanja i rolanja ponoviti i sa drugom jufkom.

10. Pitice poređati u podmazan pleh i ostaviti ih još desetak minuta na sobnoj temperaturi da narastu.

11. Peći u rerni zagrejanoj na 200°S oko 40 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category