Kiflice s tikvicama: Kako umesiti savršeno pecivo
Uz malo truda, prateći naša precizna uputstva i vi možete umesiti fine kiflice s tikvicama
Ako ste do sada mesili klasične domaće kiflice, obavezno isprobajte ovaj neobičan recept za kiflice s mladim tikvicama
Neodoljive kiflice s tikvicama
Predstavljamo vam recept za savršene kiflice s tikvicama. Priprema se vrlo jednostavno od svega nekoliko osnovnih sastojaka.
Recept: Kiflice s tikvicama
Za 6 osoba
Priprema: 30 min.
Mirovanje: 40 min.
Pečenje: 20 min.
Sastojci:
- 500 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
60 ml ulja
150 ml jogurta
150 ml vode
1 jaje + 1 jaje za premazivanje
Susam za posipanje
Za nadev:
1 manja zelena tikvica
150 g praške šunke
Priprema:
1. Razmutiti kvasac u malo tople vode s kašičicom šećera i brašna. Smesu prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U dubljoj posudi pomešati polovinu brašna i so, dodati pripremljeni kvasac, jaje, ulje, jogurt i preostalu mlaku vodu. Sjediniti sastojke, pa postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo za kiflice koje se odvaja od zidova posude. Testo oblikovati u loptu, pokriti je i ostaviti da odmara pola sata dok se masa ne udvostruči.
3. Nakon odmaranja, istanjiti testo pomoću oklagije u dugačku pravougaonu koru i iseći je na trouglove jednake veličine. Trouglove na donjem, širem delu zaseći.
4. Tikvicu oprati i prosušiti, pa iseći pomoću noža za povrće zajedno s korom na tanke šnite. Na svaki trougao staviti po dve trake tikvica, ali tako da ivice malo prelaze testo. Naneti i po jednu šnitu praške šunke, pa sve zamotati u kiflice.
5. Kiflice poređati u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da odmaraju 10 minuta. Pre pečenja, premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 200°C oko 20 minuta dok ne porumene. Pečene kiflice prekriti suvom krpom i ostaviti da se prohlade.