Kapreze salata s tikvicama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
Sastojci:
* 2 mlade tikvice
* 180 g čeri paradajza
* 160 g mocarele
* nekoliko listova bosiljka
* 2 kašike maslinovog ulja
Za preliv:
* 100 ml maslinovog ulja
* 50 g badema
* sok od pola limuna
* 1 kašika parmezana
* 2 čena belog luka
* nekoliko listova bosiljka
* morska so
Priprema:
1. Mlade tikvice oprati i ne guliti, a krajeve odseći, Iseći ih na spirale pomoću spiralnog secka.
2. U tiganju zagrejati malo ulja, pa dodati tikvice i kratko ih propržiti na visokoj temperaturi da blago omekšaju. Ostaviti ih da se prohlade.
3. čeri paradajz iseći napola, mocarelu iseći na listove.
4. Pripremiti tanjire za posluženje, pa dno prekriti prženim tikvicama. Odozgo naizmenično ređati čeri paradajz i mocarelu dok se ne prekrije površina. Posuti listovima bosiljka.
5. Za pripremu preliva u blenderu sjediniti maslinovo ulje, bademe, sok od limuna, parmezan, čenove belog luka, listove bosiljka i malo morske soli. Izmiksati da bi se dobila kašasta smesa.
6. Prelivom poprskati salatu.