Integralne palačinke s ajvarom
Dodaj u omiljeno
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
- 8 kašika heljdinog brašna
- 8 kašika graham brašna
- 2 jajeta
- 2 dl kisele vode
- 4 dl obične vode
- 2 kašike maslinovog ulja + 1 kašika za podmazivanje
- 1 kašičica soli
- 350 g šunkarice
- 20 kašika ajvara
- 150 g kačkavalja
Priprema:
- U dubljoj posudi penasto umutiti jaja s kašičicom soli.
- Dodati kiselu vodu i još malo umutiti. Postepeno dodavati heljdino i graham brašno, te mešati varjačom da se smesa sjediniti.
- Potom sipati 2 kašike ulja i običnu vodu. Promešati smesu i ostaviti je da odstoji 10 minuta.
- Tiganj podmazati preostalim uljem, pa ga zagrejati. Ispeći palačinke na uobičajen način, te ih ređati na tanjir.
- Umotati ih u kesu i ostaviti da omekšaju.
- Prohlađene palačinke filovati sa po dve kašike ajavara, poređati šunkaricu isečenu na tanke kolutove, te posuti rendanim kačkavaljem.
- Urolati ih i poslužiti.
Recept Verice Jovanović iz Niša
Savet:
Ukoliko palačinke ne služite odmah, umotajte ih u kesu kako bi zadržale mekoću.