Humus od pasulja
za 6 osoba
posno jelo
priprema: 150 min.
Sastojci:
* 300 g krupnog belog pasulja
* 2 lovorova lista
* 2 kašike maslinovog ulja
* 2 kašike soka od limuna
* 4 velika čena belog luka
* 5 polovina sušenog paradajza u maslinovom ulju
* 5 kašika hladne vode
* mleveni biber
* tucana ljuta paprika
* tost hleb
* so
Priprema:
1. U šerpu ubaciti pasulj i kuvati dok ne proključa. Procediti ga, pa tečnost baciti, svežu mlaku vodu sipati u šerpu i ubaciti u nju pasulj. Dodati listove lovora i kuvati dok pasulj ne omekša. Omekšani pasulj ocediti i ostaviti da se prohladi.
2. Beli luk očistiti i ispasirati, paradajz ocediti od masnoće i usitniti.
3. U blender sipati vodu, sok od limuna i maslinovo ulje, dodati obareni pasulj, beli luk, sušeni paradajz, malo soli i bibera po uksu. Miksati dok se ne dobije kremasta smesa.
4. Humus ostaviti da se potpuno ohladi. Tost hleb ispeći, premazati ga humusom i posuti tucanom ljutom paprikom.
Savet: Za pripremu humusa umesto maslinovog ulja možete dodati dve kašike tahini paste.