Ekleri sa sirom
Sastojci:
Za testo: 2,5 dl vode 80 g putera 125 g mekog brašna 3 jajeta 1/2 praška za pecivo so Za fil: 3 dl mleka 40 g putera 1 puna kašika brašna muskatni oraščić 100 g kačkavalja 150 g pečenice biber so
Priprema:
1. U manju šerpu sipati vodu, dodati puter i prstohvat soli pa kuvati dok ne proključa.
2. Potom izmaći sa ringle i dodati brašno, te žicom ener- gično mešati da bi se dobila ujednačena smesa. Vratiti na ringlu i kuvati uz neprekid- no mešanje još 2 minuta dok smesa ne počne da se odvaja od zidova šerpe.
3. Pripremljeno testo ostaviti da se ohladi pa u njega postepeno dodavati jedno po jedno jaje i prašak za pecivo neprekidno muteći mikserom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Smesu sipati u posla- stičarski džak pa pomoću njega na papir za pečenje istisnuti štapiće dužine 8 cm.
5. Eklere peći u rerni zagrejanoj na 200°S oko 20 min. dok ne poru- mene. Ostaviti ih da se prohlade pa poprečno preseći napola.
Fil:
1. Dok se ekleri peku, pripremiti fil. U šerpi rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprekidno mešajući dok se ne dobije gust sos.
2. U sos umešati muskatni oraščić, rendani kačkavalj i sitno seckanu pečenicu. Dodati začine po ukusu i polako promešati.
Finalni postupak: 1. Polovine eklera napuniti pripremljnim filom i preklopiti.