Čorba s boranijom
Priprema: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 1 glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 2 srednje šargarepe
* 300 g očišćene žute boranije
* 2 srednja zrela paradajza
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašičica seckane sveže mirođije
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk i šargarepu očistiti i iseći na kockice, paradajz takođe iseći na kockice, a beli luk ispasirati.
2. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. Dodati šargarepu, te sve zajedno kratko propržiti.
3. Ubaciti boraniju i pasirani beli luk, te pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok boranija napola ne omekša.
4. Ubaciti paradajz i nastaviti dinstatnje dok svi sastojci ne omekšaju.
5. Smesu izmiksati štapnim mikserom, dodati u nju pavlaku za kuvanje, mirođiju, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati malo vode, koliko je potrebno da bi se dobila željena gustina i prokuvati.