Burek s pečurkama
Burek s pečurkama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 400 g tankih kora za pitu
* 400 g šampinjona
* 2 veće glavice crnog luka
* 50 ml ulja
* 3 jajeta
* 400 g pavlake
* 200 ml jogurta
* 100 g gauda sira
* biber
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šampinjone iseći na listove.
2. Na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. Ubaciti šampinjone i nadalje ih pržiti povremeno mešajući dok suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj prženja posoliti i pobiberiti po ukusu.
3. Pečurke ostaviti da se prohlade pa umešati pavlaku i jaja.
4. Pripremiti okruglu tepsiju prečnika 28 cm. Unutrašnjost tepsije premazati uljem i obložiti korom za pitu. Koru poprskati uljem i prekriti drugom korom. Preko donje dve kore naneti malo fila od pečuraka i odozgo prekriti korom. Isti postupak filovanja (kora, fil) nastaviti dok se ne utroši pripremljeni materijal, završiti dvema korama.
5. Filovanu pitu unakrsno iseći na trouglove, preliti ih jogurtom i posuti rendanim sirom.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Savet: Pita je sočna i podjednako ukusna za konzumaciju topla i hladna.