Bundevice
Bundevice
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 20 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
* 350 g brašna
* 1 šolja pasirane bundeve (oko 1 kg sveže bundeve)
* 15 g svežeg kvasca
* oko 150 ml mleka
* 50 g rastopljenog putera
* 2 kašike šećera
* 1 jaje za premazivanje
* prstohvat soli
* bademi ili orasi
Priprema:
1. Budevu oljuštiti, iseći na kockice i rasporediti na dno pleha. Peći je oko pola sata na 200°C dok potpuno ne omekša, a zatim je ispasirati u blenderu u fini pire.
2. Razmutiti kvasac u toplom mleku s malo šećera i brašna. U posebnoj posudi pomešati brašno, šećer i so, dodati pripremljeni kvasac, rastopljen puter i pasiranu bundevu te s mlakim mlekom zamesiti testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna ili tečnosti.
3. Testo pokriti i ostaviti da odmara 15-20 minuta, a zatim ga podeliti na 15 delova i oblikovati loptice.
4. Svaku lopticu uveziti kanapom tako da se dobije izgled bundevice. Ne treba previše zatezati kanap. Tako oblikovane bundevice poređati na pleh i premazati umućenim jajetom.
5. Na vrhu svaku lopticu pritisnuti drškom varjače kako bi se napravilo udubljenje, pa u svako staviti po parčence badema ili oraha.
6. Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Pažljivo ukloniti kanap dok se bundevice sasvim ne ohlade.
Napomena: Filujte ih slanim ili slatkim nadevom, tako što ćete u svaku lopticu, pre pečenja, utisnuti po komadić sira ili čokolade