Brodet od škarpine
Brodet od škarpine
za 5 osoba
posno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 2 glavice crnog luka
* 2 čena belog luka
* 1 veća šargarepa
* 1 manji paštrnak
* 1 kriška korena celera
* 50 g zelenih maslina
* 2 kašike kapara
* 2 lovorova lista
* 150 ml belog vina
* 400 ml paradajz soka
* 1 kg očišćene škarpine
* 1 ravna kašika mlevene paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šargarepu, koren celara i paštrnak oguliti i izrendati nakrupno.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk a zatim dodati šargarepu, celer i paštrnak te sve zajedno kratko propržiti. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok povrće ne omekša.
3. Sipati paradajz sok i belo vino, dodati masline i kapre, ubaciti lovorov list i mlevenu papriku i začiniti po ukusu. Naliti sa dve litre vode i kuvati dok ne proključa.
4. Ubaciti škarpinu isečenu na komade i nadalje kuvati bez mešanja dok riba ne omekša. Ukoliko je brodet gušći, po potrebi sipati još malo vode.