Boranija s pavlakom
Boranija s pavlakom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 3 čena belog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 koren peršuna
* 200 g barene pečenice
* 1 kg očišćene žute boranje
* 250 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašika seckane mirođije
* 1 kocka za supu od povrća
* mešavina suvih začina
* mleveni biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
2. Šargarepu i koren peršuna oguliti i iseći na kockice, barenu pečenicu takođe iseći na kockice.
3. U šerpi zagrejati malo ulja pa ubaciti crni i beli luk te kratko propržiti. Posoliti i dinstati luk u sopstvenom soku dok ne omekša.
4. Ubaciti šargarepu i koren peršuna pa sve zajedno kratko propržiti. Dodati barenu pečenicu i promešati.
5. Ubaciti očišćenu boraniju isečenu na manje komade (može i zamrznutu) i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode.
6. Кada je boranija napola dinstana dodati pavlaku, kocku za supu, mirođiju i začiniti po ukusu. Кuvati na umerenoj temperaturi povremeno mešajući i dolivajući pomalo vode dok povrće ne omekša a jelo ne dobije željenu gustinu.
Savet: Za pripremu jela kao alternativu žutoj boraniji možete upotrebiti zelenu ili šarenu.