Bela čorba s piletinom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 120 min.
Sastojci:
* 1 pileće belo meso s kostima
* 4 šargarepe
* 150 g korena celera
* 70 g mladog graška
* 2 žumanceta
* 200 ml pavlake za kuvanje
* 2 kašike gustina
* 1 lumun
* pola veze peršuna
* mešavina suvih začina
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Oguliti dve šargarepe i polovinu celera pa ubaciti u lonac s belim mesom, preliti vodom da sastojci ogreznu i začiniti kašičicom mešavine suvih začina. Kuvati na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša
2. Preostalu šargarepu i celer oguliti i iseći na kockice, crni luk takođe iseći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati šargarepu i celer te sve zajedno kratko propržiti. Ubaciti mladi grašak i nadalje dinstati na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša.
4. Kuvanu piletinu, šargarepu i celer iz supe ocediti od tečnosti i iseći na kockice. Supu od kuvanja sačuvati.
5. Nakon što povrće koje se dinstalo omekša a suvišna tečnost uvri, posuti gustinom i promašeti, pa naliti pilećom supom i kuvati dok ne proključa. Ubaciti seckano povrće iz supe, te sve zajedno kratko prokuvati.
6. Izvaditi dve kutlače proceđene čorbe, prohladiti je i umutiti s pavlakom za kuvanje i žumancima. Umešati u čorbu i sipati vode po potrebi da bi se dobila željena gustina. Kuvati nakon što proključa još 10 minuta.
7. Gotovu čorbu posoliti i pobiberiti, posuti je seckanim peršunom i poslužiti s kolutovima limuna.