Aromatični kroasani sa belim lukom
Kroasani su definitivno broj 1 pecivo kako za različite proslave, tako i za posluživanje gostima u bilo kojoj prilici. A mi vam predstavljamo nešto drugačiji recept za ove hrskave slaniše.
Ovi aromatični kroasani se relativno lako prave, a ono što ih čini posebnim jeste i tajni sastojak: beli luk. Pored toga što daje neverovatnu aromu ovim kroasanima, beli luk je izuzetno zdrava namirnica.
On predstavlja pravi prirodni antibiotik i jača imunitet. Stoga, spojite lepo i korisno i uživajte u hrskavim slanišima s malo drugačijom notom.
Aromatični kroasani sa sirom i belim lukom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 120 min.
pečenje: 25 min.
Kroasani recept
Sastojci
Za testo:
* 150 ml mleka
* 150 ml jogurta
* 30 g svežeg kvasca
* 1 kašičica šećera
* 450-500 g mekog brašna
* 1 kašičica soli
Za premazivanje:
* 2 žumanceta
* 1 ravna kašika brašna
* 100 g putera
* 100 g sitnog sira
* 1 veza peršuna
* 3 čena belog luka
* 1/4 kašičice soli
Ostali sastojci:
* 1 manje jaje
* susam
Priprema
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli, dodati nadošli kvasac i jogurt, te promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno po potrebi i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
3. Za pripremu premaza sjediniti žumanca, brašno i puter, te dobro izmešati.
4. Nadošlo testo prebaciti na radnu površinu posutu brašnom i istanjiti ga oklagijom u okruglu koru. Premazati je polovinom namaza, zarezati na osam mesta, te zarezane delove preklopiti prema sredini. Gomilicu okrenuti, prekriti krpom i ostaviti da odmara dvadesetak minuta.
5. U preostalu polovinu namaza dodati sitni sir, pasirani beli luk i seckani peršun. Nadošlo testo istanjiti oklagijom u krug i premazati ostatkom namaza s peršunom i belim lukom. Unakrsno iseći na trouglove i oblikovati kroasane.
6. Kroasane poslagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanj rerni na 220°C dok ne porumene.