Girice s bulgurom
Girice iz rerne s bulgurom
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 45 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 500 g girica
* 3 kašike kukuruznog griza
* 2 kašike mekog pšeničnog brašna
* 1 kašika mešavine biljnih začina
* 1 kašičica soli
* 1 kašika slatke mlevene paprike
* ulje za pečenje
Za prilog:
* 200 g bulgura
* 2 veće glavice ljubičastog luka
* 1 kašika smeđeg šećera
* 2 čena belog luka
* supa od povrća
* 100 g spanaća
* maslinovo ulje
* so
Priprema:
1. Girice očistiti od utrobe i oprati.
2. Posebno u činiji sjediniti kukuruzni griz, pšenično brašno, mlevenu papriku, mešavinu suvih biljnih začina i malo soli.
3. Očišćene girice uvaljati u pripremljenu mešavinu. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i sipati u njega ulje da bogato prekrije dno. Zagrevati ga u rerni na 220°C dok ne počne da cvrči.
4. Potom pleh izvaditi iz rerne i na vrelo ulje rasporediti panirane girice. Vratiti pleh u rernu te ribu peći desetak minuta. Potom je okrenuti na drugu stranu i nastaviti pečenje dok ne porumeni.
5. Posebno pripremiti prilog. Ljubičasti luk očistiti i iseći na rebarca pa propržiti na malo maslinovog ulja s kašikom smeđeg šećera da se karamelizuje.
6. U tiganju na malo maslinovog ulja kratko propržiti beli luk da zamiriši. Ubaciti bulgur i nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok ne omekša. Pred kraj kuvanja ubaciti mladi spanać i začiniti po ukusu.
7. Uz gotov prilog umešati karamelizovani luk i poslužiti s prženim giricama.