Zapečeni kupus s krompirom
Jela od slatkog kupusa
Zapečeni kupus s krompirom
Priprema: 45 min.
Pečenje: 35 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 2 glavice crnog luka
* 2 mlade šargarepe
* 1 kriška celera
* 1 srednji paštrnak
* 1 manja glavica kupusa
* 1 kašika mlevene dimljene paprike
* 700 g belog krompira
* 1 kašike putera
* 1 jaje
* mešavina suvih začina
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu, celer i paštrnak oguliti i izrendati nakrupno. Slatki kupus očistiti od spoljnih listova i izrendati.
2. Krompir oprati zajedno s ljuskom i kuvati ga dok ne omekša. Zatim ga ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti da se prohladi. Potom ispasirati, pa sjediniti s omekšanim puterom, jajetom i malo soli. Dobro izmešati i ostaviti po strani.
3. U šerpi na malo zagrejanog ulja propržiti crni luk, pa dodati šargarepu, celer i paštrnak. Nadalje pržiti neprekidno mešajući dok povrće ne omekša. 4. Dodati kupus i nastaviti prženje dok kupus ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Posoliti i pobiberiti po ukusu i umešati dimljenu mlevenu papriku.
5. Vatrostalnu činiju nauljiti i prebaciti u nju smesu od kupusa. Poravnati je, pa odozgo rasporediti pire-krompir. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok krompir blago ne porumeni.