Zapečena piletina u sosu
Zapečena piletina u sosu
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 35 min.
Sastojci:
* 600 g pilećeg belog mesa
* nekoliko kašika brašna
* 2 srednje glavice crnog luka
* 4 čena belog luka
* 500 g šampinjona
* 1/2 kašičice sušene majčine dušice
* mleveni biber
* ulje
* so
Za bešamel:
* 50 g putera
* 40 g brašna
* 1 kašika limunovog soka
* 375 ml pileće supe
* 125 ml mleka
* 125 g kisele pavlake
* 100 g krem sir
* 2 kašike seckanog peršuna
* so
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na kocke dimenzija 2×2 cm, posoliti ih i pobiberiti po ukusu. Posuti brašnom i promešati, a suvišno brašno otresti.
2. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti piletinu da blago porumeni. Izvaditi je rešetkastom kašikom da se ocediti od masnoće i ubaciti u vatrostalnu činiju.
3. Crmi luk očistiti i iseći na rebarca, beli luk ispasirati, a šampinjine iseći na listove.
4. Na masnoći od mesa propržiti crni luk da blago porumeni. Dodati pasirani beli luk i kratko propržiti. Ubaciti šampinjone i dinstati ih dok suvišna tečnost ne uvri. Smesu od povrća rasporediti preko piletine.
5. Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter, pa dodati brašno i promešti. Posebno sjediniti pileću supu i sok od limuna, dodati u šerpu sa zaprškom i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati mleko, pavlaku, krem sir i peršunov list. Posoliti po ukusu i sve zajedno kratko prokuvati.
6. Sos preliti preko piletine, pa jelo staviti u rernu da se zapeče oko 35 minuta.