Svinjski fil s povrćem
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 120 min.
Sastojci:
* 400 g svinjskog filea
* 1 veća glavica crnog luka
* 1 manji struk praziluka
* 5 čenova belog luka
* 1 veća šargarepa
* 4 veća krompira
* 250 g šampinjona
* 1 kesica instant supe od pečuraka
* 1 ravna kašičica mlevene paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Svinjski file očistiti od opne i iseći na kolutove debljine 1 cm. Posoliti ih i pobiberiti.
2. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, praziluk i beli luk iseći na koutove.
3. Šargerepu oguliti i iseći na kolutove, krompire takođe oguliti i iseći a krupnije kocke. Šampinjone iseći na listove.
4. Vatrostalnu činiju nauljiti i rasporediti po dnu crni luk. Preko njega naneti praziluk i beli luk, pa odozgo rasporediti kolutove šargarepe i začinjeno meso. Na kraju naneti šampinjone i krompir. Preliti s malo ulja i sipati oko 100 ml vode.
5. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 60 minuta. Zatim ukloniti foliju i nastaviti pečenje dok meso i krompir potpuno ne omekšaju.
6. Pred kraj pečenja jelo izvaditi iz rerne. Instant čorbu razmutiti u 200 ml vode i preliti je preko jela, pa vratiti u rernu da se zapeče da bi se dobila željena gustina sosa.
Savet: Umesto filea možete iskoristiti i drugu vrstu svinjskom mesa bez kostiju.