Švedske ćufte
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 400 g mlevene junetine
* 1 manja glavice crnog luka
* 1 jaje
* 3 čena belog luka
* 1 kašika seckanog peršuna
* 4 pune kašike prezli
* 1 ravna kašičica mlevene paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Za sos:
* 2 kašike gustina
* 250 ml juneće supe iz kocke
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 1 kašičica senfa
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
2. U činiji sjediniti mlevenu junetinu, crni i beli luk, jaje, prezlu, mlevenu papriku, malo soli i bibera. Dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Od pripremljene smese dlanovima oblikovati kuglice težine 50 g. Propržiti ih na vrelom ulju sa svih strana da porumene, pa ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
4. U masnoću od mesa dodati gustin i propržiti. Sipati juneću supu i pavlaku za kuvanje, pa dobro izmešati žicom. Dodati senf i posoliti po ukusu, pa kratko prokuvati.
5. U pripremljeni sos ubaciti pržene ćuftice, te sve zajedno prokuvati desetak minuta. Ako je sos previše gust, po potrebi sipati još malo supe ili vode.