Špageti s dagnjama
za 4 osobe
priprema: 35 min.
posno jelo
Sastojci:
* 4 čena belog luka
* 150 g paste od paradajza
* 4 srednja paradajza ili 400 g pelata od paradajza
* 200 ml gustog soka od paradajza
* 1 kašičica šećera
* 200 g šampinjona
* 400 g očišćenih dagnji
* bosiljak
* morska so
* maslinovo ulje
Priprema:
1. Špagete obariti u slanoj vodi, ocediti od suvišne tečnosti, a tečnost od kuvanja sačuvati.
2. Beli luk očistiti i iseći na listove, šampinjone takođe iseći na listove, a paradajz na kockice.
3. U šerpi na malo maslinovog ulja propržiti listove belog luka, a zatim dodati pire od paradajza, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti seckani paradajz i pržiti ga dok ne omekša. Sipati sok od paradajza, dodati bosiljak i kašičicu šećera. Sipati malo tečnosti od kuvanja špageta i kuvati još 15 minuta.
5. U šerpi zagrejati malo ulja, pa dodati šampinjone i pržiti ih dok suvišna tečnost ne uvri. Izvaditi ih iz masnoće, te dodati dagnje i kratko propržiti.
6. U sos od paradajza ubaciti pržene dagnje i pečurke, te sve zajedno kratko propržiti.
7. Pripremljeni sos preliti preko obarenih špageta i poslužiti.