Špagete karbonara
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 25 min.
Sastojci:
* 500 g špageta
* 2 kašike soli
* 3 jajeta
* 3 žumanceta
* 80 g parmezana
* 80 g pekorina
* 150 g mesnate slanine
* mleveni biber
Priprema:
1. U šerpu sipati 5 litara vode, dodati so i kuvati dok ne proključa. Ubaciti špagete i nadalje ih kuvati oko 8 minuta dok ne postanu al dente. Ocediti ih od suvišne tečnosti, a tečnost od kuvanja sačuvati.
2. Slaninu iseći na štapiće i propržiti u suvom teflonskom tiganju da porumeni. Ocediti je od masnoće i ostaviti na toplom.
3. Parmezan i pekorino narendati, pa dodati u sir jednu kutlaču vrele vode od kuvanja špageta i mešati dok se sir ne otopi.
4. U odvojenoj činiji umutiti jaja i žumanca, pa dodati otopljeni sir i sve zajedno umutiti. Preliti preko vrućih špageta i promešati. Pred kraj mešanja dodati prženu slaninu,
5. Da bi se dobila kremastija pasta doliti još malo tečnosti od kuvanja po potrebi. Gotovo jelo poslužiti dok je još toplo.