Sočne šnicle
Foto: Ženja Aćimović
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 80 min.
Sastojci:
* 600 g pilećeg belog mesa
* 150 g brašna
* 4 jajeta
* 5 kašika seckanog peršuna
* 60 g rendanog parmezana
* 200 ml belog vina
* 200 ml pileće supe
* 2 čena belog luka
* 60 ml maslinovog ulja
* 60 g putera
* sok od pola limuna
* mešavina suvih biljnih začina
* biber
* so
Za prilog:
* 1 šargarepa
* 50 g graška
* 50 g kukuruza šećerca
* 150 g pirinča
* 1 kašika putera
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na šnicle i začiniti po ukusu.
2. U odvojenoj činiji sjediniti jaja, parmezan i peršun, pa dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Začinjene šnicle uvaljati u brašno a zatim ih umočiti u smesu od jaja.
4. U šerpi zagrejati maslinovo ulje i polovinu puter, pa spuštati šnicle i pržiti ih s obe strane dok ne porumene.
5. Posebno u šerpi sjediniti preostali puter s belim vinom i pilećom supom, dodati ostatak peršuna, rendani beli luk i limunov sok. Kuvati na umerenoj temperaturi oko 5 minuta. Potom dodati pržene šnicle, te sve zajedno kratko prokuvati.
6. Za pripremu priloga u šerpi sjediniti šargarepu isečenu na kockice, grašak i kukuruz šećerac. Naliti vodom i posoliti, te kuvati dok povrće ne omekša. Ubaciti pirinač i nadalje kuvati dok pirinač ne nabubri. Pirinač s povrćem procediti, pa u toplu smesu umešati puter.
7. Šnicle poslužiti uz prilog od pirinča.