slozenac od patlidzana 1
04.11.2023 Glavna jela

Složenac s patlidžanom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Složenac s patlidžanom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 30 min.

Sastojci:
* 2 srednja patlidžana
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 crvena paprika roga
* 450 g mlevene junetine
* 2 kašike pirea od paradajza
* 50 g parmezana
* 200 g kačkavalja
* mleveni biber
* 1 kašičica mlevene paprike
* ulje
* so

Priprema:
1. Patlidžane oprati, vrhove odseći, pa pulpu zajedno s korom uzdužo iseći na listove debljine 3 mm.
2. Listove patlidžana posoliti, nauljiti i posuti mlevenom paprikom. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega listove patlidžana jedan do drugog tako da se na krajevima preklapaju. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne omekšaju.
3. Za pripremu fila, crni luk i papriku očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti, te i nju iseći na kockice.
4. U dubljem tiganju na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast, dodati šargarepu i papriku, te sve zajedno pržiti oko 5 minuta.
5. Ubaciti mlevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Umešati pire od paradajza, posoliti i pobiberiti. Sipati malo vode i nadalje dinstati na umerenoj temperaturi dok sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
6. Omekšani patlidžan izvaditi iz rerne. Izdvojiti tri lista patlidžana, pa dva premazati filom od mesa, posuti parmezanom, te složiti jedan preko drugog i preklopiti trećim listom. Odozgo prekriti listovima kačkavalja. Na isti način iskoristiti preostali materijal.
7. Složenac od patlidžana zapeći desetak minuta u zagrejanoj rerni na 200°C.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category