Slatki kupus s kolenicom
Glavna jela
Slatki kupus s kolenicom
Priprema: 120 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 1 srednja kolenica
* 2 srednje glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 kriška korena celera
* 1 crvena paprika babura
* 1 zelena paprika babura
* 700 g svežeg kupusa
* 1 kašika mlevene paprike
* 2 kašike pirea od paradajza
* 2 čena belog luka
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Kolenicu obariti, pa meso odvojiti od masnoće i iseći ga na krupnije kocke.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice, crvenu i zelenu papriku baburu iseći na krupnije kocke.
3. Šargarepu i celer oguliti i iseći na kolutove, a kupus iseći nakrupno.
4. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast, dodati šargarepu i celer, te kratko propržiti. Ubaciti crvenu i zelenu papriku i pržiti nekoliko minuta.
5. Dodati kupus i naliti vodom da sastojci ogreznu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok kupus ne omekša. Pred kraj kuvanja dodati meso butkice, pire od paradajza i mlevenu papriku. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati pasirani beli luk, pa sve zajedno kuvati još 15 minuta.
Savet: Ako imete dovoljno vremena za pripremu jela, nakon kratkog dinstanja preručite ga u zemljanu činiju i zapecite u rerni kako bi bilo još ukusnije. Masnoću obavezno odvojte od mesa butkice da jelo ne bi bilo previše masno.