Slatki kupus s dimljenom ribom
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 80 min.
Sastojci:
* 1 veći struk praziluka
* 1 srednja glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 3 mlade šargarepe
* 1 srednji paštrnak
* 1 srednja glavica mladog kupusa
* 200 g pelata paradajza
* 200 ml soka od paradajza
* 1 kašičica mlevene paprike
* 250 g fileta dimljene ribe po izboru
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Praziluk i crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šargarepu i paštrnak oguliti i iseći na kolutove, a ako su kolutovi veći preseći ih na polovine ili četvrtine.
2. Mladi kupus očistiti od spoljnih listova i korena, pa izrendati na trake.
3. U većoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk i praziluk da blago omekšaju. Dodati beli luk, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti šargarepu i paštrnak, pa nadalje dinstati dolivajuči pomalo vode dok korenasto povrće napola ne omekša.
5. Ubaciti kupus i pržiti ga neprekidno mešajući dok ne svene. Dodati pelat i sok od paradajza, začiniti mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sipati malo vode da sastojci ogreznu, ubaciti dimljenu ribu iskidanu na komade, te poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri da se dobije kašasta masa.