Šiš-ćevap
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 10 min.
Sastojci:
* 600 g pilećeg belog mesa
* 1 glavica ljubičastog luka
* 100 g mesnate barene slanine + malo slanine za premazivanje roštilja
* 1 kašičica mlevene paprike
* 2 kašike prezli
* prstohvat sode bikarbone
* 50 g čeri paradajza
* mleveni biber
* malo uja
* so
Priprema:
1. Pileće belo meso samleti na mašini za mlevenje ili u blenderu.
2. Ljubičasti luk očistiti i iseći na kockice, mesnatu barenu slaninu takođe iseći na kockice.
3. U činiji sjediniti samlevenu piletinu, seckani luk i slaninu. Dodati mlevenu papriku, prezlu, prstohvat sode bikarbone, malo bibera i soli po ukusu. Sastojke umesiti dlanom da bi se dobila ujednačena masa pogodna za oblikovanje. Prekriti je prozirnom folijom i ostaviti da odstoji u frižideru.
4. Nakon što smesa odstoji, nauljenim rukama uzimati po jednu punu kašiku i od nje dlanovima oblikovati ćevape.
5. Svaki ćevap probosti štapićem za ražnjić. Rešetku ražnjića premazati slaninom i na nju postaviti ćevape. Peći ih na umerenoj temperaturi dok ravnomerno ne porumene sa svih strana.
6. Na štapiće s pečenim šiš-ćevapima nabosti po jedan čeri paradajz.
Savet: Ukoliko ste odabrali duže drvene štapiće, možete na njima oblikovati veće šiš-ćevape.