Sarmice od blitve u sosu od pavlake
Domaći specijalitet pripremljen na malo drugačiji način
pročitaj jošza 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 20 većih listova vinove loze
* 2 manje glavice crnog luka
* 500 g ovčijeg mlevenog mesa
* 100 g pirinča
* 1 jaje
* 2 kašike masti
* 1 kašika mlevene paprike
* 1 kašika sirćeta
* 1 veza peršuna
* 1 l supe od povrća
* 2 dl ovčijeg kiselog mleka
* biber
* so
Priprema:
1. Lišće vinove loze dobro oprati. U lonac sipati 2 l vode, dodati sirće i kuvati dok ne porključa. Ubaciti listove vinove loze i nastaviti kuvanje desetak minuta. Potom ih ocediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo masti.
3. Ubaciti mleveno ovčije meso i pržiti neprekidno mešajući dok meso ne promeni boju.
4. Potom dodati pirinač, sitno seckani peršun, mlevenu papriku i začine po ukusu. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok pirinač ne nabubri.
5. List vinove loze postaviti na radnu površinu pa na njega naneti kašiku fila od mesa. Bočne stranice presaviti prema sredini te urolati da bi se oblikovala sarma. Na isti način od pripremljenog materijala oblikovati još sarmica.
6. Sarmice poslagati u podmazanu tepsiju i preliti ih supom od povrća da ogreznu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 min.