Sarmice od blitve u sosu od pavlake
Sarmice od blitve u sosu od pavlake
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 35 min.
Sastojci:
* 16 listova blitve
* 1 glavica crnog luka
* 600 g mlevene junetine
* 100 g pirinča
* 1 ravna kašičica mlevene paprike
* 1 srednja šargarepa
* 1 kriška korena celera
* ulje
* so
Za sos:
* 30 ml ulja
* 1 kašika brašna
* 2 kašike seckane sveže mirođije
* 200 ml juneće supe
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 2 kašike limunovog soka
* mleveni biber
* so
Priprema:
1. Listove blitve oprati, pa odseći drške i zadebljanja po sredini. Preliti ih ključalom vodom i ostaviti da omekšaju. Potom ih ocediti od tečnosti.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i celer oguliti i izrendati nakrupno.
3. Na malo ulja propržiti crni luk da omekša. Dodati mlevenu junetinu i pržiti je neprekidno mešajući dok ne promeni boju. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode oko 15 minuta.
4. Ubaciti šargarepu i celer, te nastaviti dinstanje dok povrće ne omekša.
5. Ubaciti pirinač i mlevenu papriku, pa promešati i dinstati dok pirinač ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri. Začiniti po ukusu.
6. Na list blitve naneti kašiku fila, bočne stranice presaviti prema sredini, te urolati u sarmicu. Sarmice poslagati u nauljenu tepsiju.
7. Za pripremu sosa, u šerpi zagrejati ulje, pa dodati brašno i kratko propržiti. Ubaciti mirođiju i pržiti je nekoliko sekundi. Sipati juneću supu, a zatim i pavlaku. Kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Na kraju umešati limunov sok.
8. Sos preliti preko sarmica. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.